Chleb tostowy
Składniki
650 g mąki pszennej typu 450
300 ml wody
10-15 g drożdży świeżych
40 g masła
1 i 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Masło pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota.
Potem całość podziel na 3 lub cztery kawałki i z każdego uformuj kulę. Wszystkie kawałki ciasta ułóż obok siebie w keksówce o długości około 36 cm.
Ciasto odstaw na 30-90 minut do wyrośnięcia, formę przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół bez termoobiegu. Włóż formę i piecz chleb około 30 min. Jedz po wystudzeniu.
Wskazówki
Jeżeli chcesz, żeby smak był zbliżony bardziej to kupnego chleba tostowego do ciasta dodaj cukier 1-3 łyżeczki.
Propozycje podania
Świetnie sprawdza się do robienia domowych tostów z serem i szynką.