Chleb tostowy

05.05.2020 | PRZEPISY

Składniki

650 g mąki pszennej typu 450

300 ml wody

10-15 g drożdży świeżych

40 g masła

1 i 1/2 łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania

Masło pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota.
Potem całość podziel na 3 lub cztery kawałki i z każdego uformuj kulę. Wszystkie kawałki ciasta ułóż obok siebie w keksówce o długości około 36 cm.
Ciasto odstaw na 30-90 minut do wyrośnięcia, formę przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół bez termoobiegu. Włóż formę i piecz chleb około 30 min. Jedz po wystudzeniu.

Wskazówki

Jeżeli chcesz, żeby smak był zbliżony bardziej to kupnego chleba tostowego do ciasta dodaj cukier 1-3 łyżeczki.

Propozycje podania

Świetnie sprawdza się do robienia domowych tostów z serem i szynką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy