Pavlova – królowa wśród bez

06.05.2020 | PRZEPISY

Składniki

BEZA

4 białka

200-250 g cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

szczypta soli

KREM

500 g śmietany 30-36%

serek mascarpone

owoce do udekorowania – najlepiej sprawdzają się wszelkie owce jagodowe świeże jak i mrożone

 

Sposób przygotowania

BEZA

Do miski wlej białka i dodaj sól. Ubijaj. Kiedy białka będą już ubite na sztywno, dalej ubijając dodaj cukier, mąkę i ocet. Wszystkie składniki dodawaj powoli. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu),  piecz 10 min następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 50-60 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia. Nie wyjmuj gorącej, żeby beza nie opadła.

KREM

Do naczynia wlej śmietanę, ubij. Potem dalej ubijając dodaj powoli serek mascarpone. Tak powstałą masę wyłóż na wierz bezy i udekoruj owocami. Owoce możesz posypać odrobiną cukru pudru.

Wskazówki

Do przygotowania kremu możesz użyć samej śmietany i zrezygnować z serka mascarpone.

Do kremu możesz dodać trochę cukru pudru, dosypujesz go w tym momencie, kiedy dodaje się serek mascarpone.

Bezę możesz robić z 4 do 12 białek, resztę składników dobierz proporcjonalnie. Przy 12 białkach kremu zrób podwójną porcję. Dla 8 zwiększ tylko o 50%.

Propozycje podania

Możesz podawać również z owocami z puszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy