Masło orzechowe

06.05.2020 | PRZEPISY

Składniki

200-1000 g orzeszków ziemnych

sól

 

Sposób przygotowania

Jeżeli masz orzeszki prażone solone wystarczy, że wrzucisz je do blendera, jeśli są świeże obierz je ze skórki i wrzuć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 5-10 min. Następnie wrzuć do blendera i dodaj soli do smaku.
Blenduj około 5 min (zależy od blendera), aż otrzymasz gładką masę. Gdyby blender się nagrzewał rób przerwy, żeby nie zniszczyć urządzenia.

Gotowe 🙂

 

Wskazówki

Jeżeli lubisz masło z kawałkami orzechów najpierw zmiksuj 1/4 orzechów na drobne kawałki i odsyp do innego naczynia. Z reszty zrób masło zgodnie z przepisem a na końcu dodaj podrobione orzeszki i wymieszaj.

 

Propozycje podania

Świetnie smakuje z owocami na przykład bananem. Owoce jedzone z masłem orzechowy do pary dadzą Ci energię na dłużej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy