Chałka

05.05.2020 | PRZEPISY

Składniki

550 g mąki pszennej typ 450

140 g masła

80-100 g cukru

4 jajka

40 g drożdży

150 g mleka

1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

50 g mąki mieszasz z  40 g masła i 30 g cukru, powstałą masę wstaw do lodówki.

Do miski wrzuć 3 żółtka, (możesz dać 1 całe jajko i 2 żółtka) i resztę składników. Wyrób ciasto ręką lub za pomocą robota.

Podziel ciasto na trzy równe części i rozwałkuj z nich wałeczki, a następnie upleć z nich warkocz połącz na końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw warkocz na 30 min do wyrośnięcia, następnie posmaruj go roztrzepanym jajkiem, z lodówki wyjmij wcześniej włożoną masę i rozkrusz ją nad warkoczem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Włóż warkocz do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, góra – dół, bez termoobiegu i piecz około 25-30 minut.

Wskazówki

Ciasto możesz podzielić na 6 części i zrobić dwa mniejsze warkocze jeśli wolisz.

Propozycje podania

Dla mnie najlepiej smakuje z masłem i domowej roboty konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

    Okres rozliczeń podatkowych się kończy, a dla nas to bardzo ważny czas by uzbierać jak najwięcej na leczenie i terapię chłopaków Będziemy bardzo wdzięczni, za przekazanie Twojego 1,5% Dziękujemy ♥️♥️♥️ ... See MoreSee Less
  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy