Chałka

Składniki
550 g mąki pszennej typ 450
140 g masła
80-100 g cukru
4 jajka
40 g drożdży
150 g mleka
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
50 g mąki mieszasz z 40 g masła i 30 g cukru, powstałą masę wstaw do lodówki.
Do miski wrzuć 3 żółtka, (możesz dać 1 całe jajko i 2 żółtka) i resztę składników. Wyrób ciasto ręką lub za pomocą robota.
Podziel ciasto na trzy równe części i rozwałkuj z nich wałeczki, a następnie upleć z nich warkocz połącz na końcach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw warkocz na 30 min do wyrośnięcia, następnie posmaruj go roztrzepanym jajkiem, z lodówki wyjmij wcześniej włożoną masę i rozkrusz ją nad warkoczem lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Włóż warkocz do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, góra – dół, bez termoobiegu i piecz około 25-30 minut.
Wskazówki
Ciasto możesz podzielić na 6 części i zrobić dwa mniejsze warkocze jeśli wolisz.
Propozycje podania
Dla mnie najlepiej smakuje z masłem i domowej roboty konfiturą.