Chleb żytni na zakwasie z ziarnem dyni i słonecznika
Składniki
750 g mąki żytniej
3 łyżeczki soli
680 – 700 g wody w temperaturze 35-37 C (nie wyższej niż 40 C)
300 g zakwasu z mąki żytniej (recepturę na zakwas znajdziesz TUTAJ)
ziarno – słonecznik, dynia
Sposób przygotowania
Wsyp do miski mąkę dodaj sól, wodę i zakwas. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ziarna, ilość wedle własnego uznania.
Wymieszaj. Przełóż masę do dwóch keksówek o długości 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównaj masę w blachach. Odstaw na 5 godzin w ciepłe miejsce. Przykryj ściereczką lnianą lub bawełnianą.
Po 5 godzinach pokrop wodą wierzch chleba i wstaw do nagrzanego piekarnika na 210 C, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Chleb postaw na drugiej półce od dołu. Na pierwszą blachę od dołu wsyp kilka kostek lodu lub jeśli nie masz, nalej trochę wody (dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca).
Piecz 50 – 60 minut.
Odstaw chleb do wystudzenia.
Smacznego
Wskazówki
Chleb możesz piec w jednej odpowiednio dłuższej blasze.
Wierzch chleba możesz posypać ziarnem dyni lub słonecznika.
Chleb możesz wyrobić wieczorem, a upiec dopiero rano.
Możesz użyć o połowę miej zakwasu, a odpowiednio o 150 g zwiększyć ilość mąki i wody.
Nie musisz dodawać ziaren dyni i słonecznika.
Propozycje podania
Idealnie komponuję z każdym mięsem, serem, masłem czy warzywami.