Zakwas

06.04.2020 | PRZEPISY

Składniki

100 g mąka żytnia

100 g woda w temperaturze około 30-37 C (nie więcej niż 40 C)

 

Sposób przygotowania

Do szklanego naczynia (świetnie sprawdza się litrowy słoik) wsyp mąkę i dodaj wodę dokładnie wymieszaj
odstaw w ciepłe miejsce, pozbawione przewiewów. Naczynie przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką.

mieszaj co 12 godzin i karm co 24 godziny

KARM oznacza dodaj 100 g mąki i 100 g wody (w temperaturze 30-37 C)
po 5 dniach zakwas możesz już wykorzystać do pieczenia chleba, pozostały zakwas nadal karm, aby zwiększać jego ilość do kolejnych wypieków

 

Wskazówki

zakwas możesz wykonać również z innej mąki

ja używam mąki żytniej typu 720

jeśli masz wystarczającą ilość zakwasu możesz karmić go rzadziej, jedynie mieszaj

ja wykonuję zakwas z podwójnej porcji i karmię podwójną porcją, dzięki temu mogę wypiekać każdego dnia co najmniej dwa bochenki chleba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy