Zakwas
Składniki
100 g mąka żytnia
100 g woda w temperaturze około 30-37 C (nie więcej niż 40 C)
Sposób przygotowania
Do szklanego naczynia (świetnie sprawdza się litrowy słoik) wsyp mąkę i dodaj wodę dokładnie wymieszaj
odstaw w ciepłe miejsce, pozbawione przewiewów. Naczynie przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką.
mieszaj co 12 godzin i karm co 24 godziny
KARM oznacza dodaj 100 g mąki i 100 g wody (w temperaturze 30-37 C)
po 5 dniach zakwas możesz już wykorzystać do pieczenia chleba, pozostały zakwas nadal karm, aby zwiększać jego ilość do kolejnych wypieków
Wskazówki
zakwas możesz wykonać również z innej mąki
ja używam mąki żytniej typu 720
jeśli masz wystarczającą ilość zakwasu możesz karmić go rzadziej, jedynie mieszaj
ja wykonuję zakwas z podwójnej porcji i karmię podwójną porcją, dzięki temu mogę wypiekać każdego dnia co najmniej dwa bochenki chleba