Paszteciki z kapustą i grzybami, idealne na wigilię
Składniki
Ciasto
200 g masła
30 g drożdży
250 g śmietany kwaśnej 18%
3 żółtka
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
Farsz
500 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
200 g cebuli
30 g grzybów suszonych
30 g oleju rzepakowego
sól
pieprz
woda
Sposób przygotowania
Ciasto
Miękkie masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski, dodać drożdże i mąkę, zmiksować
dodać śmietanę, żółtka i sól zmiksować na jednolitą masę
odstawić na pół godziny do wyrośnięcia
Farsz
Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, zalać wodą – gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Pieczarkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, poddusić na maśle, potem dodać do kapusty
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju rzepakowym, gdy się zarumieni dodać do kapusty
Grzyby namoczyć i dodać do kapusty
posolić i popieprzyć do smaku
Paszteciki
Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą rozwałkować w prostokąt około 30 cm długi, szeroki 10-15 cm, grubość około 5 mm
na środku, po całej długości prostokąta wyłożyć farsz,
nakryć ciastem z dwóch stron, tak aby powstał rulon,
pokroić go na kawałki szerokie na około 5 cm
wierzch pasztecików można posmarować roztrzepanym białkiem
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w rozgrzanym piekarniku góra, dół 180 stopni przez 30 min
Wskazówki
Grzyby suszone można zastąpić świeżymi lub mrożonymi lub można całkiem pominąć
Farsz najlepiej przygotować wcześniej i ostudzić
Propozycje podania
Podawać na ciepło lub zimno, samo lub z barszczem czerwonym