Pavlova – królowa wśród bez
Składniki
BEZA
4 białka
200-250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
KREM
500 g śmietany 30-36%
serek mascarpone
owoce do udekorowania – najlepiej sprawdzają się wszelkie owce jagodowe świeże jak i mrożone
Sposób przygotowania
BEZA
Do miski wlej białka i dodaj sól. Ubijaj. Kiedy białka będą już ubite na sztywno, dalej ubijając dodaj cukier, mąkę i ocet. Wszystkie składniki dodawaj powoli. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu), piecz 10 min następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 50-60 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia. Nie wyjmuj gorącej, żeby beza nie opadła.
KREM
Do naczynia wlej śmietanę, ubij. Potem dalej ubijając dodaj powoli serek mascarpone. Tak powstałą masę wyłóż na wierz bezy i udekoruj owocami. Owoce możesz posypać odrobiną cukru pudru.
Wskazówki
Do przygotowania kremu możesz użyć samej śmietany i zrezygnować z serka mascarpone.
Do kremu możesz dodać trochę cukru pudru, dosypujesz go w tym momencie, kiedy dodaje się serek mascarpone.
Bezę możesz robić z 4 do 12 białek, resztę składników dobierz proporcjonalnie. Przy 12 białkach kremu zrób podwójną porcję. Dla 8 zwiększ tylko o 50%.
Propozycje podania
Możesz podawać również z owocami z puszki.