Masło orzechowe
Składniki
200-1000 g orzeszków ziemnych
sól
Sposób przygotowania
Jeżeli masz orzeszki prażone solone wystarczy, że wrzucisz je do blendera, jeśli są świeże obierz je ze skórki i wrzuć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 5-10 min. Następnie wrzuć do blendera i dodaj soli do smaku.
Blenduj około 5 min (zależy od blendera), aż otrzymasz gładką masę. Gdyby blender się nagrzewał rób przerwy, żeby nie zniszczyć urządzenia.
Gotowe 🙂
Wskazówki
Jeżeli lubisz masło z kawałkami orzechów najpierw zmiksuj 1/4 orzechów na drobne kawałki i odsyp do innego naczynia. Z reszty zrób masło zgodnie z przepisem a na końcu dodaj podrobione orzeszki i wymieszaj.
Propozycje podania
Świetnie smakuje z owocami na przykład bananem. Owoce jedzone z masłem orzechowy do pary dadzą Ci energię na dłużej.
Smacznego!