Tort bezowy z owocami leśnymi.
Składniki
10 białek
530 g cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
dwie szczypty soli
2 łyżeczki octu winnego
500 g śmietany 30% – 36%
250-500 g serka mascarpone
owoce – truskawki, maliny, borówki – świeże lub mrożone
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Góra dół bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Beza:
Do miski wlać 5 białek, dodać szczyptę soli. Ubić z nich pianę, dodać powoli 250 g cukru pudru, łyżeczkę octu winnego i łyżkę mąki ziemniaczanej nadal miksując.
Ubitą masę przełożyć na blachę, formując okrąg o średnicy około 20 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec w sumie godzinę. Bezę pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Powtórzyć cały proces.
Krem:
Do naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno. Na koniec ciągle ubijając dodać powoli serek mascarpone i 30 g cukru pudru.
Na jeden blat bezy ułożyć 80 % kremu i posypać owocami. Przykryć drugim blatem bezowym. Posmarować go resztą kremu i posypać owocami. Dla dekoracji owoce można opruszyć delikatnie cukrem pudrem.
Podawać bezpośrednio po zrobieniu, przetrzymywać w lodówce.
Wskazówki
Owce można zmieniać wedle uznania na inne.
Śmietana do ubicia powinna być dobrze schłodzona.
Propozycje podania
Idealnie smakuje z kawą 🙂