Tort bezowy z owocami leśnymi.

19.02.2020 | PRZEPISY

Składniki

10 białek

530 g cukru pudru

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

dwie szczypty soli

2 łyżeczki octu winnego

500 g śmietany 30% – 36%

250-500 g serka mascarpone

owoce – truskawki, maliny, borówki – świeże lub mrożone

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Góra dół bez termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Beza:

Do miski wlać 5 białek, dodać szczyptę soli. Ubić z nich pianę,  dodać powoli 250 g cukru pudru, łyżeczkę octu winnego i łyżkę mąki ziemniaczanej nadal miksując.

Ubitą masę przełożyć na blachę, formując okrąg o średnicy około 20 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec w sumie godzinę. Bezę pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Powtórzyć cały proces.

Krem:

Do naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno. Na koniec ciągle ubijając dodać powoli serek mascarpone i 30 g cukru pudru.

 

Na jeden blat bezy ułożyć 80 % kremu i posypać owocami. Przykryć drugim blatem bezowym. Posmarować go resztą kremu i posypać owocami. Dla dekoracji owoce można opruszyć delikatnie cukrem pudrem.

Podawać bezpośrednio po zrobieniu, przetrzymywać w lodówce.

 

 

Wskazówki

Owce można zmieniać wedle uznania na inne.

Śmietana do ubicia powinna być dobrze schłodzona.

 

Propozycje podania

Idealnie smakuje z kawą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy