Chrupiące bagietki francuskie.

19.02.2020 | PRZEPISY

Składniki

1 kg mąki

650 g wody

30 g drożdży

4 łyżeczki soli

kilka – kilkanaście kostek lody, lub woda

Sposób przygotowania

Wymieszać wodę z drożdżami, dodać mąkę i sól. Ciasto bardzo dobrze wmieszać. Gładko wyrobioną masę pozostawić na 2 godziny.
Po tym czasie znowu wymieszać ciasto i odstawić na kolejną godzinę.  Następnie podzielić ciasto na sześć równych części uformować w kule i rozłożyć na opruszonym mąką blacie. Przykryć ściereczką i znowu odczekać godzinę, Z kul uformować rulony na długość blachy, ułożyć po 3 na blasze używając papieru do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Na najniższą blachę wrzucić kostki lodu lub wlać wodę, piętro wyżej włożyć bagietki. Piec około 25-30 min. Proces powtórzyć z drugą blachą. Bagietki podawać po ostygnięciu.

Wskazówki

W razie potrzeby, można zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni, gdyby bagietki za szybko się rumieniły.

Propozycje podania

Idealnie smakują ze świeżym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy