Chrupiące bagietki francuskie.
Składniki
1 kg mąki
650 g wody
30 g drożdży
4 łyżeczki soli
kilka – kilkanaście kostek lody, lub woda
Sposób przygotowania
Wymieszać wodę z drożdżami, dodać mąkę i sól. Ciasto bardzo dobrze wmieszać. Gładko wyrobioną masę pozostawić na 2 godziny.
Po tym czasie znowu wymieszać ciasto i odstawić na kolejną godzinę. Następnie podzielić ciasto na sześć równych części uformować w kule i rozłożyć na opruszonym mąką blacie. Przykryć ściereczką i znowu odczekać godzinę, Z kul uformować rulony na długość blachy, ułożyć po 3 na blasze używając papieru do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Na najniższą blachę wrzucić kostki lodu lub wlać wodę, piętro wyżej włożyć bagietki. Piec około 25-30 min. Proces powtórzyć z drugą blachą. Bagietki podawać po ostygnięciu.
Wskazówki
W razie potrzeby, można zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni, gdyby bagietki za szybko się rumieniły.
Propozycje podania
Idealnie smakują ze świeżym masłem.