Gofry
Składniki
250 g mąki pszennej
3 jajka
300 ml mleka
100 ml mleka skondensowanego w puszce (może być słodzone lub nie)
80 g oleju rzepakowego
20 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę z białek i odstawić.
Resztę składników wrzucić do jednej miski i wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. Do powstałej masy, dodać pianę z białek i delikatnie mieszając połączyć z resztą masy.
Nalewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy. Piec około 3 min, aż gofry osiągną złocisty kolor.
Podawać świeżo przygotowane z dodatkami lub same.
Propozycje podania
Można podawać z:
cukrem pudrem
bitą śmietaną
owocami
dżemem
polewami
kremem czekoladowo-orzechowym
i innymi dodatkami