Gofry

15.01.2020 | PRZEPISY

Składniki

250 g mąki pszennej

3 jajka

300 ml mleka

100 ml mleka skondensowanego w puszce (może być słodzone lub nie)

80 g oleju rzepakowego

20 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę z białek i odstawić.
Resztę składników wrzucić do jednej miski i wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. Do powstałej masy, dodać pianę z białek i delikatnie mieszając połączyć z resztą masy.

Nalewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy. Piec około 3 min, aż gofry osiągną złocisty kolor.

Podawać świeżo przygotowane z dodatkami lub same.

 

Propozycje podania

Można podawać z:

cukrem pudrem

bitą śmietaną

owocami

dżemem

polewami

kremem czekoladowo-orzechowym

i innymi dodatkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Cześć

    Nazywam się Ewa Frej.
    Chcę pokazać Ci, że nawet przy szóstce dzieci, można być aktywną zawodowo kobietą, realizować się i spełniać swoje marzenia. Wszystko to kwestia nastawienia i dobrej organizacji. Łamię stereotypy matki polki wielodzietnej. Dzielę się swoim doświadczeniem w tej materii, pokazuję jak można uelastycznić dobę i być szczęśliwą matką i spełnioną kobietą (liczba dzieci nie ma znaczenia).

  • Facebook

  • Instagram

  • Kategorie

  • Ostatnie wpisy