Sernik z browni malowany malinami.
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
- 200 g masła
- 3 jajka
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 100g cukru
- 1 szczypta soli
Sernik
- 500 g twarogu sernikowego może być z wiaderka lub kilkukrotnie mielony ser
- 2 jajka
- 25 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
Maliny
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik używając funkcji “dół góra bez termoobiegu” do 170 stopni.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
W garnku na małym ogniu rozpuść masło i czekoladę. Przelej do miski i dodaj resztę składników ciasta czekoladowego i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki sernika.
Na dno tortownicy wylej około 2/3 ciasta czekoladowego, na nie przełóż cały sernik, a następnie na wierzch wylej resztę czekoladowej masy, tworząc nieregularne wzory. Po powierzchni rozsyp maliny i wstaw do pieca. Piecz około godziny, następnie ostudź i wstaw do lodówki, aby stężało.
Wyśmienicie komponuje się z kawą.
Smacznego!