sernik browni.jpg

Sernik z browni malowany malinami.

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  •  
  • 100g cukru
  • 1 szczypta soli

Sernik

  • 500 g twarogu sernikowego może być z wiaderka lub kilkukrotnie mielony ser
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  •  

Maliny

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik używając funkcji „dół góra bez termoobiegu” do 170 stopni.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.

W garnku na małym ogniu rozpuść masło i czekoladę. Przelej do miski i dodaj resztę składników ciasta czekoladowego i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki sernika.
Na dno tortownicy wylej około 2/3 ciasta czekoladowego, na nie przełóż cały sernik, a następnie na wierzch wylej resztę czekoladowej masy, tworząc nieregularne wzory. Po powierzchni rozsyp maliny i wstaw do pieca. Piecz około godziny, następnie ostudź i wstaw do lodówki, aby stężało.
Wyśmienicie komponuje się z kawą.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *